Snel leverbaar | Onderhoud voor alle merken

Met Private Lease rijdt u voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Waar moet u op letten?

Auto kopen of Private Lease?

Private Lease wordt steeds populairder. U heeft geen omkijken naar een autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud; u hoeft alleen te tanken. Vanaf zo’n €200 rijdt u in een nieuwe auto.

Let op: Private Lease kan interessant zijn, maar er kleven ook serieuze nadelen aan. Heeft u de voor- en nadelen goed afgewogen en overweegt u Private Lease? Controleer dan of de leasemaatschappij aangesloten is bij het Keurmerk Private Lease.

Wat is private lease?

Meer dan 85% van alle autobezitters in Nederland weet niet wat hij maandelijks kwijt is aan zijn auto. Met een Private Lease-auto betaalt u een vast bedrag per maand. De kenmerken:

 • Bij Private Lease bent u geen eigenaar, u huurt de auto voor een periode tussen 12 tot 60 maanden.
 • Iedere maand betaald u een vast bedrag voor de kosten van afschrijving, allrisk verzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden.
 • U betaalt daarnaast zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade eventueel eigen risico.
 • Na de afgesproken leaseperiode levert u de auto in en worden de gereden kilometers en niet-acceptabele schades verrekend.
 • Er is geen fiscale bijtelling, die geldt alleen voor zakelijke leaserijders.

Wanneer is Private Lease voordelig?

Is Private Lease goedkoper dan dezelfde auto kopen met spaargeld of een lening? Zo bepaalt u dat:

 • Kies de auto die u wilt hebben.
 • Kijk bij welke leasemaatschappij u de auto van uw keuze voordelig kunt leasen. Let daarbij op het aantal kilometers per jaar en de leaseperiode.
 • Vergelijk deze prijs met de prijs (voor dezelfde periode) die u kwijt zou zijn als u de auto zelf aanschaft. Denk bij een lening ook aan de rente die u betaalt.

Leasen of kopen

Private Lease is in een aantal gevallen een goed alternatief voor kopen. Koopt u een nieuwe auto met geleend geld, dan hebben veel Private Lease-bedrijven een betere deal. Heeft u voldoende spaargeld? Dan bent u slechts in enkele gevallen goedkoper uit. Let wel goed op de nadelen, bijvoorbeeld de invloed op een hypotheek en schadevrije jaren. Bedenk ook dat het voortijdig verbreken van het leasecontract een dure grap is. Het goedkoopst bent u nog altijd uit met een tweedehands auto.

Voordelen Private Lease

 • Inzicht in autokosten: met Private Lease weet u beter wat u maandelijks kwijt bent aan autokosten.
 • Geen gedoe: u hoeft zich niet druk te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van uw auto.
 • Geen spaargeld nodig: heeft u geen spaargeld – maar wel een vast inkomen – en wilt u een nieuwe auto rijden, dan kan Private Lease interessant zijn.
 • Soms goedkoper dan kopen: in een enkel geval is Private Lease goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld. Moet u kopen met geleend geld, dan is Private Lease vaak goedkoper. Hoewel het voordeel beperkt is als u al veel schadevrije jaren heeft.
 • Seniorvriendelijk: oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers geen of moeilijk geld lenen. Private Lease is dan een optie. Let op: bij ongeveer de helft van de aanbieders geldt een leeftijdsgrens, vaak tot 75 jaar. 

Nadelen Private Lease

 • Contractbreuk is kostbaar: verandert uw situatie – bijvoorbeeld door verhuizing, echtscheiding of ontslag – dan komt u meestal niet zonder gevolgen onder het contract uit.
 • Autorijden kan goedkoper: Private Lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Vind u een jonge auto niet belangrijk, dan is de goedkoopste optie een occasion die u zo ver mogelijk ‘oprijdt’. Ook met eigen geld een nieuwe auto aanschaffen is vaak goedkoper.
 • Private Lease beperkt hypotheek: een Private Lease-contract afsluiten als u plannen heeft om een huis te kopen is een slecht idee. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dat geldt overigens ook als je een lening afsluit voor een auto.
  Praktijkvoorbeeld: stel u heeft €50.000 aan inkomen en 2,2% hypotheekrente: zonder leaseauto mag u dan maximaal €230.445 lenen. Bij Private Lease met maandelijkse kosten van €400 is de maximale hypotheek €161.970, een verschil van maar liefst €65.475!
 • Duur bij weinig gebruik: voor automobilisten die maar weinig rijden, is Private Lease minder interessant. De meeste leasebedrijven gaan uit van een jaarlijks minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. U krijgt meestal geen vergoeding voor niet gereden kilometers.
 • Verlies schadevrije jaren: na 3 jaar zonder eigen auto gaan al uw opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Zeker als u veel jaren hebt opgebouwd is dit een punt om rekening mee te houden.
 • Relatief duur bij veel schadevrije jaren: als u de maximale no-claimkorting hebt opgebouwd, geldt nog een nadeel. Veel contracten hebben namelijk een gelijke premie voor alle bestuurders, waardoor u eigenlijk meebetaalt aan de bestuurders met weinig schadevrije jaren. Zelf een auto kopen, en eventueel daarvoor geld lenen, is dan vrijwel altijd voordeliger (mits de auto voorlopig geen schade heeft).

Standaard of meerprijs?

Als u een auto gaat leasen, kijk dan goed welke auto u krijgt voor welke prijs. Mag u hem naar eigen wens samenstellen of alleen kiezen uit een standaardmodel of -kleur? En hoe luxe is uw leaseauto uitgevoerd? Is de auto standaard uitgerust met airco, 5 deuren, metallic lak of een navigatiesysteem? Of valt dit allemaal onder een meerprijs?

Flinke prijsverschillen

De prijzen van de aanbieders verschillen onderling flink en zijn lastig met elkaar te vergelijken, want de voorwaarden (zoals kilometerbundels en de uitvoering van de auto) lopen sterk uiteen.

Wel of niet inbegrepen?

Controleer altijd of deze zaken in de leaseprijs zijn inbegrepen:

 • Schadeinzittendenverzekering of de minder gunstige ongevalleninzittendenverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • Pechhulp in binnen- én buitenland
 • Vervangende auto in binnen- én buitenland
 • Winterbanden

Kilometerbundels

De kilometerbundels beginnen meestal bij 10.000 kilometer per jaar. Wie meer rijdt dan afgesproken, moet aan het einde van het jaar bijbetalen (dit worden ‘meerkilometers’ genoemd). Rijdt u minder kilometers (‘minderkilometers’), dan krijgt u meestal geen geld terug.

De meeste aanbieders rekenen afhankelijk van de grootte van de leaseauto tussen de €0,05 en €0,16 per extra gereden kilometer. Sommige bedrijven ‘hercalculeren’ de leaseprijs bij afwijkingen van 10% of meer.

Verrekening meerkilometers

Meestal zijn de meerkilometers duurder dan de kilometers in de bundel. Bij exact 11.000 gereden kilometers is een bundel van 11.000 km voordeliger dan een bundel van 10.000 km plus 1000 meerkilometers. Maar bij 10.500 kilometer per jaar kan een bundel van 10.000 voordeliger uitpakken. Waar het omslagpunt ligt, is per aanbieder en per auto verschillend.

Verrekening minderkilometers

De meeste leasemaatschappijen vergoeden niets voor de ‘niet gebruikte’ kilometers. Als ze het al doen, dan is het bedrag per kilometer vaak lager dan de kilometerprijs in de bundel. Het Keurmerk Private Lease bepaalt wel dat op de einddatum de betaalde meerkilometers worden verrekend met de minderkilometers.

Leeftijdseisen

Een beperkt aantal leasemaatschappijen eist dat de bestuurder minimaal 21 of 24 jaar oud is. Sommige leasebedrijven rekenen een maandelijkse toeslag van €10 tot €25 onder de 24 jaar. Ongeveer de helft van de leasemaatschappijen hanteert een maximale eindleeftijd.

Schadevrije jaren

Sommige leasemaatschappijen rekenen een hogere leaseprijs bij weinig schadevrije jaren, terwijl andere aanbieders de prijs voor iedereen gelijk houden. Verder verhogen de meeste leasebedrijven de verzekeringspremie of eigen risico als u zelf schade veroorzaakt. Hierdoor kan het leasetarief gedurende het contract stijgen, dus staat het leasetarief tijdens de leaseperiode niet vast. Als u de auto total loss rijdt, stopt het leasecontract bij de meeste aanbieders. In een aantal gevallen krijg je een nieuwe auto.